Sezona gotova, radovi počeli…

Sezona igranja golfa na terenu Golf Kluba “Beograd” je završena.

Ovogodišnji Masters, bio je poslednji zvanični turnir odigran na tom terenu u 2010-oj godini. Golferi, ipak, ne odlaze u zimski san. Neki će potražiti toplije krajeve, mnogi će se preseliti na simulatore GCB-a, a oni najuporniji će i dalje provoditi vreme u treninzima na driving range-u, chipping-u i greenovima za vežbanje.

Krajem sezone, aktivnosti GCB-a su daleko od završenih. Bolje rečeno, neće ni biti pauze u radu odgovornih za održavanje, sređivanje i unapređivanje rada jednog od dva golf terena u Srbiji.

Rekonstrukcija teebox-ova, kompletno čišćenje i menjanje bunkera, ugrađivanje novih drenažnih sistema, samo su neke od akcija koje su preduzeli ljudi iz GCB-a. Cilj je jasan. Priprema za što kvalitetniji rad u novoj sezoni koja kreće na proleće naredne godine.

Iz razgovora sa gospođom Gordanom Šolak, iz Golf Kluba „Beograd“, doznaćemo više detalja o planovima, željama i ciljevima u narednoj sezoni.

  • GAS: Gospođo Šolak, za početak, kako teku radovi? Pomenuo sam neke od akcija koje su vidljive na prvi pogled ljudima koji ovih dana prolaze ovim delom Ade Ciganlije, ali i nama golferima, koji željno iščekujemo novu sezonu, iako je „prošla“ tek okončana…

GŠ: Po okončanoj sezoni igranja na terenu Golf kluba Beograd pristupili smo rekonstrukciji golf terena . Svi radovi teku po planu. Nema nikakvih zastoja, jedino nas vremenski uslovi mogu sprečiti, ali se nadamo da će nam ići na ruku.

  • GAS: Koji će segmenti biti obuhvaćeni radovima?

GŠ: Rekostrukcija je prilično obimna. Kao prvo, iz peščanih prepreka – bunkera, smo izvadilii sav postojeći pesak. Neki od bunkera su prošireni, neki produbljeni, ali svi su dobili drenažu koja nam je bila preko potrebna. U proleće će se kupiti novi kvarcni pesak koji bi trebao da igru iz bankera učini mnogo lakšom.

Kao veliki problem se pokazalo prodiranje korenja okolnog drveća na greenove u prošlim sezonama. To smo sanirali prosecanjem kanala oko greenova na dubini 80 cm, i postavljanjem specijalne folije koja sprečava prodor i pravi barijeru korenu drveta. Proširen je sistem navodnjavanja na rupama 2,3,4,5 i 6, tako da od će sledeće sezone igralište biti opremljeno u celosti. Uvođenje sistema za navodnjavanje će doprineti lakšem održavanju, ali I lepšem izgledu igrališta.REKONSTRUKCIJA-IRIGACIONI-SISTEMI

Poslednja, i najveća stavka u rekonstrukciji su redizajnirani tee boxovi (mesto na sa koga se izvodi početni udarac na svakoj rupi u golfu). Uglavnom je stare tee-jeve načelo vreme, pa su sanacija i redizajniranje bili potrebni kako bi izgledali lepše, ali i bili lakši za održavanje.rekontrukcija-teebox

  • GAS: Kakve novine će doneti ovi radovi? Neka pikanterija oko novih sistema koji se ugrađuju… Možda nešto od statistike = radovi u ciframa?

GŠ: Novine su definitivno velike, pošto u bankerima ne bi trebalo da bude vode, a i sam kvarcni pesak je mnogo lakši za igranje iz njega, kao i za održavanje. Tee boxevi če dati novu dimenziju igralištu, ali sve u svemu će sve izmene dobro uticati na igrače, pošto bi sada igralište trebalo da bude spremnije, zdravije i lakše za održavanje.
O brojkama mogu da vam kažem da će nam biti potrebno 450 m3 kvarcnog peska za bankere, tee boxevi su pre su pokrivali površinu 1.300 m2 sada se prostiru na 2.000 m2.

  • GAS: Primećuje se da će biti proširenja fairway-a na rupi broj 1/10? Postoji li neki poseban razlog?

GŠ: Na rupi 1/10 su promene najviše vidljive. Uklonili smo nekoliko stabala koja su bila u lošem stanju i bila opasna po šetače i igrače. Upravo će uklanjanje drveća omogućiti dovoljo sunca na greenu i tee boxu, da bismo imali zdravu i otpornu travu na ovim za svaki golf teren jako bitnim mestima. Sam tee box- muški, na rupi broj 1/10, doživeo je veliku transformaciju i mislim da je veličanstven. Ali to neka ostane iznenađenje za sve golfere do proleća.

  • GAS: Možete li posetiocima našeg portala reći nešto o planovima vezanim za završetak radova?

GŠ: Svi radovi bi trebali da se završe do početka sledeće sezone. Igralište bi trebalo da se otvori 15.-20. marta 2011. godine(odborojavanje je dakle počelo prim.aut.). Ali, kao što rekoh, mnogo zavisi od vremenskih prilika. Nadamo se lepom vremenu i da će na kraju sve proteći po planu.rekontrukcija-green1

Prvi deo rekonstrukcija – jesenji deo je uspešno završen, sada se očekuje februar kada bi trebali nastaviti sa tee boxevima i ubacivanjem kvarcnog peska u bankere.

Uskoro u novoj sekciji “Intervju”, moći ćete da pročitate kompletan intervju sa g-đom Gordanom Šolak.