Gordana Šolak – Golf klub Beograd

Gordana Šolak - Golf klub BeogradV. Stojković I 05.12.2010.  Foto: www.golfclub.co.rs

Prvi intervju na www.golfasocijacijasrbije.rs. Sagovornik više nego kompetentan za razgovor o golfu u Srbiji. O renoviranju terena, novim golferima, finansiranju turnira, Olimpijadi i planovima za novu sezonu. Na pitanja je odgovarala gospođa Gordana Šolak iz Golf kluba Beograd.

  • Gospođo Šolak, za početak, kako teku radovi? Dosta je akcija koje su vidljive na prvi pogled ljudima koji ovih dana prolaze ovim delom Ade Ciganlije, ali i nama golferima, koji željno iščekujemo novu sezonu.

Po okončanoj sezoni igranja na terenu Golf kluba “Beograd” pristupili smo rekonstrukciji golf terena . Svi radovi teku po planu. Nema nikakvih zastoja, jedino nas vremenski uslovi mogu sprečiti, ali se nadamo da će nam ići na ruku.

  • Koji će segmenti biti obuhvaćeni radovima?

Rekonstrukcija je prilično obimna. Kao prvo, iz peščanih prepreka – bunkera, smo izvadilii sav postojeći pesak. Neki od bunkera su prošireni, neki produbljeni, ali svi su dobili drenažu koja nam je bila preko potrebna. U proleće će se kupiti novi kvarcni pesak koji bi trebao da igru iz bankera učini mnogo lakšom. Kao veliki problem se pokazalo prodiranje korenja okolnog drveća na greenove u prošlim sezonama. To smo sanirali prosecanjem kanala oko greenova na dubini 80 cm, i postavljanjem specijalne folije koja sprečava prodor i pravi barijeru korenu drveta. Proširen je sistem navodnjavanja na rupama 2,3,4,5 i 6, tako da od će sledeće sezone igralište biti opremljeno u celosti. Uvođenje sistema za navodnjavanje će doprineti lakšem održavanju, ali i lepšem izgledu igrališta. Poslednja, i najveća stavka u rekonstrukciji su redizajnirani tee boxovi (mesto sa koga se izvodi početni udarac na svakoj rupi u golfu). Uglavnom je stare tee-jeve načelo vreme i sanacija i redizajniranje su bili potrebni kako bi izgledali lepše, ali i bili lakši za održavanje.

  • Kakve novine će doneti ovi radovi? Neka pikanterija oko novih sistema koji se ugrađuju… Možda nešto od statistike = radovi u ciframa (koliko kubika peska, novih greenova, teebox-ova)?

Novine su definitivno velike, pošto u bankerima ne bi trebalo da bude vode, a i sam kvarcni pesak je mnogo lakši za igranje iz njega, kao i za održavanje. Tee boxevi će dati novu dimenziju igralištu, ali sve u svemu će sve izmene dobro uticati na igrače, pošto bi sada igralište trebalo da bude spremnije, zdravije i lakše za održavanje.
O brojkama mogu da vam kažem da će nam biti potrebno 450 m3 kvarcnog peska za bankere, tee boxevi su pre su pokrivali površinu 1.300 m2 sada se prostiru na 2.000 m2.

  • Primećuje se da će biti proširenja fairway-a na rupi broj 1/10? Postoji li neki poseban razlog?

Na rupi 1/10 su promene najviše vidljive. Uklonili smo nekoliko stabala koja su bila u lošem stanju i bila opasna po šetače i igrače. Upravo će uklanjanje drveća omogućiti dovolnjo sunca na greenu i tee boxu, da bismo imali zdravu i otpornu travu na ovim, za svaki golf teren jako bitnim mestima. Sam tee box – muški na rupi 1/10, doživeo je veliku transformaciju i mislim da je veličanstven. Ali to neka ostane iznenađenje za sve golfere do proleća.

  • Možete li posetiocima našeg portala reći nešto o planovima vezanim za završetak radova?

Svi radovi bi trebali da se završe do početka sledeće sezone. Igralište bi trebalo da se otvori 15.-20. Marta 2011 godine. (odborojavanje je dakle počelo! prim.aut.) Ali, kao što rekoh, mnogo zavisi od vremenskih prilika. Nadamo se lepom vremenu i da će na kraju sve proteći po planu.
Prvi deo rekonstrukcija – jesenji deo je uspešno završen, sada se očekuje februar kada bi trebali nastaviti sa tee boxevima i ubacivanjem kvarcnog peska u bankere.

  • S obzirom na Vaš “staž” u razvoju golfa u Srbiji, voleo bih da se osvrnete na po Vama ključne momente od Vašeg ulaska u celu priču. Povucite paralelu “nekad i sad” u srpskom golfu.

To je vrlo nezahvalno pitanje. Moje mišljenje je da se svako trudi maksimalno. Što to se tiče rasta broja igrača od predprošle do poslednje sezone imali smo 30% novih igrača, a pogotovo smo ponosni na veliki broj dece koji se priključio prošle godine. Prvi i osnovni cilj je približiti golf širokim masama i predstaviti im da to nije sport za stare i bogate, kako najčešće karakterizuju golf.
Primera radi 55 eura košta godišnje igranje golfa za decu do 12 godina i u tu cenu je uključen 2 x sedmično trening sa učiteljem golfa. Takođe je vežbalište deci na raspolaganju neprekidno, uz korišćenje klupskih štapova za golf i loptica.

  • Raste li učešće sponzora u finansiranju turnira, pratećih programa…?

Moram priznati da su retke kompanije koje su prepoznale golf kao ciljnu grupu kojoj se mogu obratiti. Podsetila bih vas da se golf teren nalazi na Adi Ciganliji gde je svaki dan veliki proj posetilaca. Mislim da moramo još dosta da uradimo na popularizaciji golfa, pa će se time i sponzori lakše i radije priključivati čarobnom sportu, kakav je golf.

  • 2016-a godina je izuzetno bitna za golf u celom svetu, a posebno za zemlje u kojima je još uvek ovaj sport u razvoju…Golf se vraća na Olimpijadu! Postoji li neka strategija države u cilju popularizacije i izdvajanja sredstava za ostvarenje tog cilja? Ako ne radi država na tome, ko radi?

Pa, mislim da na ovo pitanje tačniji odgovor može da vam da Golf Asocijacija Srbije, koja uveliko radi na reprezentaciji Srbije u svetskom i evropskom golfu. Kao što vam je poznato, ove godine se je Srbija pojavila na Svetskom prvenstvu u golfu u Argentini i osvojila zavidno 60 mesto. Pobedili smo sve države u okruženju, što je po meni veliki uspeh.

  • Optimizam ostavljamo za kraj. Perspektiva srpskog golfa. Ima li mesta optimizmu? Nose li neki novi klinci pozitivan duh i daju li vetar u leđa razvoju golfa u Srba?

Bez optimizma i nade nema napretka. Ne treba se zaustavljati, treba priznati da nije lako, ali ovo su pionirski koraci. Pre 20 godina je tenis bio na sličnom stepenu razvoja, a sada imamo drugog igrača na svetu.(i upravo smo osvoijili Davis Cup! prim.aut.) Verujem da je Srbima sport i kompetativni duh u krvi, pa bih ovaj intervju završila mišlju da sam skoro sigurna da ćemo i u golfu vrednim radom i trudom imati zavidne rezultate ubrzo.