10 pitanja za Juniora meseca: Nikola Ćuić

Nikola Ćuić

V. Stojković 15. 01. 2011. | Foto: Danilo Kraljević

Junior meseca januara je Nikola Ćuić. Bivši vaterpolista, sada strastveni golfer će Vam u 10 odgovora predstaviti kako golf doživljava jedan sedamnaestogodišnjak…

1. Vaterpolo šest godina, pa sada golf? Otkud to? Kako to da si Šapića i Vujasinovića kao idole, zamenio Elsom i Vudsom?

Vaterpolo sam prestao da treniram pre 2 godine zbog infekcije oka, pa se neko vreme nisam bavio sportom. Jednog dana mi je tata rekao da će ići u Sloveniju da igra golf. Ja prvo nisam ni razmišljao o golfu, ali sam kasnije počeo i sam da se interesujem. Konačno sam rešio da počnem da igram golf kada sam bio “kedi” mom tati na polaganju za green card…

2. Omiljeni deo igre, sa jedne strane, i trenutno tvoja “slaba tačka” u golfu, ako postoji?

Mnogo volim da igram pitch udarce, zato što tu pokazujem svoju preciznost, što je jedan od najvažnijih aspekata golfa. U ovom trenutku najslabija tačka mi je konzistentnost, koju ću nadam se unaprediti do kraja zimskih priprema.

3. Ko je na tebe izvršio najveći uticaj u dosadašnjem golferskom razvoju? Omiljeni golfer…

Prve časove sam imao kod Zorana Antonijevića, koji me je naučio osnovama golfa, dok sam kasnije putem juniorskog programa Golf kluba „Beograd“ nastavio rad sa Danilom Kraljevićem.Omiljeni golfer mi je Graeme McDowel, koji me je oduševio načinom na koji je održao svoju prednost nad Hunter Mahan-om u finalnom meču ovogodišnjeg Ryder Cup-a.

4. Na nedeljnom nivou, koliko vremena posvećuješ treninzima? Možeš li to da uklopiš sa ostalim obavezama?

Na raspustu provodim ceo dan na golfu, takoreći spavam na terenu, ali kad počne škola imam jako malo vremena, pa se dogodi da na golf ne odem i po nedelju dana. Do sada sam zimski raspust provodio na snegu skijajući, a ovaj januar provodim na veoma napornim treninzima sa Dačom ovde u Grčkoj, pokušavajući da igrom sto više podsećam na njega.

5. Omiljene rupe na terenima u Beogradu i Žablju? Daj nam malo objašnjenje…

Na Adi mi se sviđa rupa br. 6 zato što je jedna od težih rupa na terenu, a opet imam često priliku za birdie. U Žablju mi se sviđaju rupa br. 7 (par 5), zato što može da se stigne na green iz 2 udarca i rupa br. 9, jer ne oprašta promašaj green-a.

6. Da li si igrao van granica Srbije i kakvi su ti utisci?

Imao sam prilike da dosta igram u inostranstvu. U oktobru prošle godine sam igrao u Americi u Lakeville-u (CT), gde su savršeno pripremljeni tereni i munjevito brzi green-ovi. U Italiji sam igrao na terenu Poggio dei Medicci kod Firence, koji je najbolji teren na kome sam igrao i na kome se igra European Tour (Tuscany Open). Igrao sam skoro sve terene u Sloveniji i najviše mi se sviđaju Otocec i Kraljevski teren na Bledu kao i Ptuj sa par 3 green island-om kao na TPC Sawgrass-u.

7. Trenutno si na pripremama u Grčkoj. Reci nam malo više o tome…Koji teren, ko ti je mentor, kakav je plan rada?

Dača i ja igramo na terenu u resort-u Porto Carras. Teren ima 18 rupa i izuzetno je lep, tako da bih ga preporučio svima u zimskom periodu (ove zime su green-ovi malo lošiji u odnosu na prošlu godinu). Dača je veliki profesionalac i ima asketski pristup treninzima, tako da je veoma naporno (svaki dan pored odigranih 18 rupa provedemo još najmanje 2 sata na driving range-u). Pored golfa radimo i na fizičkoj spremnosti u fitness centru našeg hotela.

8. Pošto u okviru Winter Junior Lige igraš izvanredno, da li već razmišljaš o finalnim okršajima?

Winter Junior Ligu smatram kao dobru ideju da se malo zabavimo dok se teren na Adi ne otvori.

9. Koji se štapovi nalaze u torbi mladog Ćuića?

Koristim Burner Tour TP driver 9* sa Diamana red x-stiff 63g shaft-om, Nike Dymo wood 3 i 4, Adams Pro gold hibrid 23* sa Matrix Ozik shaft-om, Callaway X-24 HOT iron set, Callaway X-jaws wedge 54* i 60*, Scotty Cameron Studio select Newport 1.5 putter.

10. Planovi i ambicije za narednu sezonu?

Planovi su mi da unapredim što više moju igru, a time će verovatno doći i rezultati. Takođe mi je u planu odlazak na neku od većih svetskih akademija za golf, ali za to mi je uslov da svedem svoju igru na nivo “scratch” igrača.