Saša Jokić – GCC

V. Stojković 20. 02. 2011. | Foto: Golf klub Centar

Golf Klub “Centar” je pored Golf Kluba “Beograd”, član Golf Asocijacije Srbije. U razgovoru sa gospodinom Sašom Jokićem, predsednikom GCC-a, dobili smo informacije o funkcionisanju kluba, saradnji sa GCB, klubovima i golferima u regionu, ali i o pokretanju prvog regionalnog golferskog magazina na ovim prostorima…
Saša Jokić

 • Gospodine Jokiću, koji se momenti u radu Golf kluba “Centar” tokom 2010-e godine, mogu izdvojiti kao najbitniji? Dajte nam rezime rada tokom prošle godine , zacrtane planove i naspram njih ostvarene rezultate…

S obzirom da smo golf teren sa 9 rupa i novo vežbalište otvorili 2009. godine, i da smo 2010. i dalje bili na samom početku, cilj je bio unapređenje organizacije kluba, organizacija golf akademije i animiranje budućih golfera, organizacija turnira kao i komunikacija sa kompanijama koje pronalaze interes da svoja korporativna okupljanja, prezentacije i “team building” organizuju na našem terenu. Iza nas je uspešna sezona koja je rezultirala velikim brojem održanih event-a, turnira, posetama golfera iz regiona, kao i mnogim drugim aktivnostima u smislu promocije našeg kluba, članstva, akademije i naravno golfa uopšte.

 • Koje su trenutne aktivnosti u Žablju?

U želji da otvaranje nove sezone dočekamo potpuno spremni, uveliko radimo na poboljšanju organizacije kluba. Jedan od najznačajnijih koraka je uvođenje softvera za vođenje hendikepa u saradnji sa Golf Asocijacijom Srbije. Ovaj softver će obezbediti postojanje jednistvene baze podataka i kompatibilnost sa softverima klubova, ne samo u Srbiji već i sa zemljama iz regiona koje koriste isti program (Slovenija, Bosna, Hrvatska). Takođe, ugovaramo sportske i poslovne aranžmane sa partnerskim kompanijama i golf klubovima iz regiona i u skladu sa tim planiramo kalendar za sezonu 2011. Pripremamo teren, vršimo remont mehanizacije i radimo na promociji golfa, što je neophodno za dalji razvoj ovog sporta kod nas.

 • Možete li posetiocima portala Golf Asocijacije Srbije, dati kratki istorijat GCC-a uz informacije vezane za sam teren (površina, par itd.)?

Gol klub CentarGolf Klub “Centar” se nalazi u srcu vojvođanske ravnice, u opštini Žabalj, udaljen 100 km od Beograda, 30 km od Novog Sada i 10 km od Zrenjanina. Izgradnja terena je počela 2001. godine, ali je projekat stao na tri rupe sa tendencijom da bude jedan od mnogih koji nisu uspeli. 2008. godine, nakon uključivanja kompanije Marcons, investirano je u izgradnju celokupnog kompleksa. Od 2009. godine, Golf Centar koji se prostire na površini od 45 hektara, ima izgrađen golf teren sa 9 rupa, dužine 2701 m (5402m) i par 36 (72), Driving Range sa opremljenim boksovima, Putting Green, Chipping Green, Pitching Green i klubsku kuću sa terasom smeštenom u srcu Golf Centra. Teren je urađen po standardima, počev od dizajna, ,,Hunter” sistema za navodnjavanje (10 000 m), travnatih smesa, pa sve do prirodnih i veštačkih golf prepreka, 6 jezera, peščanih prepreka…. Teren je izuzetno interesantan i iziskuje maksimalnu koncentraciju i preciznost.

 • Šta smatrate za najveći uspeh kluba u dosadašnjem delovanju?

Mi smo za relativno kratko vreme stvorili uslove za funkcionisanje kluba. Članstvo je iz dana u dan sve brojnije kao i broj polaznika golf akademije. Uspešno smo organizovali veliki broj turnira od kojih su svakako najznačajniji Srbija Open u B kategoriji, Novi Sad Open, KUP Prijateljstva, KUP Gradova… Razvili smo odličnu saradnju sa mnogim klubovima i golferima iz regiona. Članovi Golf Centra su imali vrlo zapažene rezultate na turnirima, kako seniori tako i juniori.

 • Koliko članova broji Golf klub “Centar”? Imate li neke promo aktivnosti koje se tiču popularizacije golfa u Srbiji?

Golf Centar trenutno broji 85 aktivnih članova, odnosno golfera u svim kategorijama. Očekujemo da određen broj polaznika golf akademije, već početkom nove sezone postanu i članovi kluba. Pored toga imamo veliki broj partnera i prijatelja kluba. Cilj nam je da, uprkos svim predrasudama da je golf igra samo za elitu, odnosno da je može priuštiti samo mali broj imućnih građana, što je moguće pre golf postavimo na svoje mesto, a to je da i kod nas bude najmasovniji pojedinačni sport, kao što je to svuda u svetu. Promo aktivnosti su naravno, sastavni deo aktivnosti Golf kluba “Centar”, a kao jedan od najinteresantnijih načina ce biti takozvani Golf Demo Day, odnosno obezbeđivanje termina u Golf Centru za demonstraciju golfa, koji će biti otvoren svim posetiocima sa idejom da im se prezentuju osnovne vrednosti golfa, pravila, oprema, kao i da im se omogući da izvedu svoje prve golf udarce uz pomoć instruktora. Demo dan bi takođe organizovali u školama i na javnim mestima u Novom Sadu i Zrenjaninu.

 • Kada smo se dotakli teme popularizacije golfa, koji su, po Vama, glavni postulati te misije kojoj svi mi, pasionirani ljubitelji golfa, težimo?

Golf kao igra ispunjava svoju funkciju poštovanjem sportskih pravila, s jedne, i upućivanjem na razne društvene kodekse, s druge strane. Možda najbolje o glavnim postulatima govori i sam slogan Golf kluba Centar koji navodi etiku, sportski duh, veštinu, harmoniju i eleganciju u vezu sa potvrđivanjem vaših vrlina upravo kroz ovu igru.

Na putu ka teebox-u

 • Kakva je saradnja između GCB-a i GCC-a, koji su trenutno dva jedina srpska golf kluba, ujedno i članova Golf Asocijacije Srbije? Ima li nekih zajedničkih planova za narednu sezonu?

Naša saradnja sa Golf Klubom “Beograd” je izuzetna. Zajedno nastojimo da ojačamo Golf Asocijaciju Srbije. Uvođenje komplementarnog softvera, zajednička organizacija Državnog prvenstva u protekle 2 godine, kao i mnoge druge aktivnosti pokazuju dobru volju oba kluba da udruženim snagama poboljšaju poziciju golfa u našoj zemlji.

  • Planovi i ideje Golf Kluba “Centar” za narednu sezonu…Hoće li biti nekih novina u odnosu na 2010-u godinu? Šta će Vam u ovoj sezoni biti, da kažemo, primarni cilj(evi)?

Jedan od osnovnih ciljeva Golf Kluba “Centar” je dalji razvoj aktivnosti, kako onih koje su direktno vezani za golf kao sport, tako i onih koje se vezuju za ambijent golf terena, a tiču se poslovnih prilika i druženja. Nastojimo da organizujemo što više turnira različitog karaktera. “Kup Gradova” je turnir koji smo pokrenuli prošle godine, a učestvovali su Beograd, Novi Sad i Zrenjanin. S obzirom da su za isti interesovanje pokazali mnogi gradovi – Ljubljana, Zagreb, Split, Umag, Sarajevo, Sofija, Budimpešta, Trst … ove godine planiramo da ovaj turnir organizujemo na nivou regiona. Ovom idejom smo toliko zainteresovali golfere iz regiona, da smo već počeli da planiramo ligu tj. takmičenje koje bi se održavalo na svim pomenutim destinacijama. Takođe smo razvili program korporativnih okupljanja i team building-a, želja nam je da ostvarimo dobru saradnju sa kompanijama, liderima u svojoj poslovnoj oblasti. Strateški cilj je razvoj kompleksa, podizanje kvaliteta samog terena, proširenje klubske kuće, izgradnja svlačionica, locker-a, kao i unapređenje ugostiteljskih usluga. Investiranjem u “PDR” tj. plan detaljne regulacije koji je izradio Zavod za urbanizam Vojvodine, a usvojila opština Žabalj stvorili smo odlicne uslove za pregovore sa budućim strateškim partnerom koji će učestvovati u proširenju Golf Centra za još 9 rupa, kao i izgradnji smeštajnih kapaciteta u vidu hotela do 50 soba i etno sela u kom bi se u srcu golf terena sagradile 24 kuće.

 • Imate li saradnju sa nekim klubovima iz našeg okruženja i kakvo je uopšte stanje po pitanju stepena razvijenosti golfa u okruženju?

Većina zemalja u našem okruženju je ispred nas, kako po broju terena tako i po broju golfera. Slovenija ima 13 terena, Hrvatska 5, a interesantno je da Češka ima 111 golf terena, što jasno govori da je Srbiji potrebna izgradnja terena sa 18 rupa i to ne samo jednog, nego smatram da bi Beograd trebao da ima bar tri, Novi Sad jedan, kao i Niš , Kragujevac, Subotica… Golf nije samo sportska priča, on sigurno doprinosi podizanju kvaliteta turističke ponude jedne zemlje. Najduža saradnja postoji sa Golf klubom “A” iz Slovenije. Svake godine organizujemo “Kup prijateljstva” koji se održava jednom godišnje kod njih, uglavnom na proleće, i jednom kod nas, na jesen. Golferi se ekipno bore za veliki prelazni pehar, i sve to čini ovo veoma zanimljivim. Naravno, pored sporta i takmičenja, ovakvi susreti imaju i dimenziju zabave, putovanja, druženja koje je dovelo do divnog prijateljstva, kako između klubova tako i između pojedinaca iz Srbije i Slovenije. Po ovom principu, ove godine ćemo organizovati “Kup prijateljstva” sa golferima iz Istre. Golf Zona, najveći distributer golf opreme u regionu, će kod nas organizovati turnir i promociju brendova koje zastupa i to će biti prvi turnir jedne kompanije iz regiona, organizovan kod nas. Veoma je značajno da ćemo ove godine dobiti i prvi regionalni golferski magazin ,, GOLF DANAS” i da će “Marcons” uređivati vesti iz sveta golfa u Srbiji. Takođe će “Marcons” biti i marketinška agencija magazina “GOLF DANAS” za Srbiju. Siguran sam da će ovaj magazin dati veliki doprinos razvoju golfa u regionu i svakako doprineti boljoj komunikaciji i razmeni informacija.

 • Poruka golferima, posetiocima portala www.golfasocijacijasrbije.rs, ali i poruka onima koji još nisu oprobali svoju veštinu na zelenom terenu…

Pre svega, želim da izrazim veliko zadovoljstvo zbog pokretanja ovog portala i sve pohvale uredništvu. Smatram da je ovo izuzetan način da razmenimo mišljenja, objavimo vesti i međusobno komuniciramo na različite teme iz oblasti golfa u Srbiji. Takođe, verujem da će pomoći boljoj informisanosti šire javnosti o dešavanjima u golfu kao i onima koji se već bave golfom. Pozvao bih sve posetioce vašeg portala na našu internet stranicu www.golfclubcentar.rs, gde mogu dobiti više informacija o Golf Centru. Svakako pozivamo i sve one koji nas do sada nisu posetili, odvoje jedan dan i budu naši gosti u Golf Centru, oprobaju se u ovom sportu, osete duh golfa, jer do sada mu je malo ko odoleo…

GCC baner