Vladimir Đukanović – GAS

V. Stojković 14. 04. 2011. | Foto: Arhiva GCB-a

Poštovani ljubitelji golfa, nova sezona doneće nam niz novina na golferskoj sceni Srbije. U intervjuu, sa Vladimirom Đukanovićem, predsednikom UO Golf Asocijacije Srbije, upoznaćemo vas sa nekim od aktuelnih pitanja i aktivnostima u cilju popularizacije nama omiljenog sporta u državi nam Srbiji.

  • Na kojem projektu trenutno radi ljudstvo Golf Asocijacije Srbije?

Vladimir ĐukanovićPlanovi su veoma jednostavni. Nastaviti sa popularizacijom golfa u Srbiji. Rad sa juniorima je veoma bitan i ove godine će dosta vremena i sredstava biti utrošeno na ovom planu. Povećanje broja igrača nam je bitna stavka. Hteo bih da napomenem da je formiran još jedan golf klub u Srbiji – Golf Klub “Sava”. GAS pozdravlja ovu inicijativu, jer će cene u ovom klubu biti mnogo pristupačnije.

  • Možete li nam detaljnije predstaviti priču vezanu za implementiranje HCP programa u naša dva golf kluba? Malo informacija o samom programu, licenci, koncepciji…

Novi softver smo preuzeli od Slovenaca. Ovo je bitan pomak u GAS-u, jer će većina nedoumica oko hendikepa biti otklonjena. Softver prati EGA hendikep sistem i ažurira se konstantno kako EGA-ina pravila nalažu.

  • U okviru KALENDARA TURNIRA u organizaciji GAS-a, akcenat je na sprkim golferskim juniorima. Ideja koja je sigurno vezana kako za popularizaciju golfa, tako sigurno i za povratak golfa u Olimpijsku porodicu, gde će se naći posle više od jednog veka, 2016. godine u Rio de Žaneiru. Da li ste imali neke sastanke sa Olimpijskim komitetom i postoji li uopšte definisana strategija za taj petogodišnji period?

Strategija je jednostavna – privući što više dece kako bi se talenti iskristalisali. Što više dece privučemo, naše šanse su veće. Planiraju se sastanci sa Olimpijskim Komitetom.

  • Koliko i kako je GAS uključen u rad EGA (European Golf Association)? Koliko ova evropska organizacija pridaje pažnje razvoju golfa u „malim golferskim nacijama“, kakva smo mi još uvek? Možete li nam ilustrovati to nekim konkretnim potezima?

EGA je organizacija koja okuplja sve federacije i saveze pod jednu kapu. Oni dosta pažnje pridaju nama i pozdravljaju sa entuzijazmom razvoj golfa u zemljama koje tradicionalno nisu golferske. Sa velikim oduševljenjem su prihvatili naš izveštaj o radu u 2010. godini. Naš rast u broju golfera, kako juniora tako i starijih, je bila jedan od svetlih tačaka na sastanku u Luxemburgu. Moramo biti svesni da golf svuda prolazi kroz veliku krizu, kao rezultat dugotrajne globalne ekonomske krize.

  • Kakva je saradnja golf saveza zemalja u regionu?

Moram recio odlična. Samo treba napomenuti saradju između Srbije i Slovenije. I ovde bih hteo da istaknem da je slovenački Golf Savez nesebično ustupio sve svoje materijale i sadržaje GAS-u. Takođe, imamo blisku saradnju sa Bugarima. Ovi bliski odnosi su ove godine kulminirali u “Balkan Challenge” između zemalja regiona.

  • Prošle godine u Argenitni smo učestvovali na Svetskom prvenstvu u golfu. Kakvi su planovi za ovu godinu na tom polju? Ko će nas predstavljati ove godine?

Smatramo da smo postigli veliki uspeh. Internacionalna Golf Asocijacije je izrazila mišljenje da bi bilo dobro da se pojavimo. Mi smo se pojavili i osvojili 60. mesto od 70 učesnika. Takođe, treba naglasiti da su naši momci došli u Argentinu samo par dana pre takmičenja i nisu imali vremena da se spreme. Neki timovi su bili na terenu po dve nedelje pre takmičenja. Dakle, veliki uspeh za srpski golf.

  • Poruka za kraj onima koji se još nisu oprobali u ovoj nama magičnoj igri, inače, najmasovinijem pojedinačnom sportu na planeti Zemlji…

Golf je način razmišljanja. To je jedan od sportova gde si sam sebi najveći sudija. Gradi karakter i otkriva ti tajne o samom sebi koje nisi ni slutio.