Nebojša Lazić – Kapiten Nacionalnog tima

U razgovoru sa Nebojšom Lazićem, Kapitenom Nacionalnog golf tima Srbije, otkrivamo elemente misije razvoja golfa na ovim prostorima, razgovaramo o akcijama koje sprovodi Golf Asocijacija Srbije, podršci Evropske Golf Asocijacije, putu ka Olimpijadi 2016…

Nebojša Lazić - Kapiten Nacionalnog tima

  • Za početak, definišite našim čitaocima, funkciju Kapitena Nacionalnog tima Srbije…

Funkcija kapitena Nacionalnog tima podrazumeva selekciju igrača, organizaciju igrača za takmičenja koja su predložena odboru Golf Asocijacije Srbije, u saglasnosti sa nacionalnim trenerom. Organizaciju i sprovođenje programa putovanja, predstavljanje zvaničnog lica reprezentacije na međunarodnim turnirima, motivaciju igrača i monitoring njihove forme van sezone.

  • S obzirom da je naš tim jako mlad, koji su bili parametri pri selektiranju? Da li je tu bilo nekih ograničenja po pitanju godišta?

Golf Asocijacija Srbije po planu i programu predloženom od strane predstavnika Evropske Golf Asocijacije, gospodina Tonija Beneta, ulaže u mlade i perspektivne igrače do 21 godinu starosti. Prilikom njegove posete Beogradu, tokom maja meseca konstatovano je da je potrebno da se najviše pažnje obraća na juniorski program koji obećava da izbaci nove talente. Amaterska takmičenja na nivou Nacionalnih timova predviđaju podršku upravo ovom starosnom dobu, pa i mlađima kako bi već u 24-25 godini imali dovoljno iskustva da postanu profesionalci.

  • Prema pravilima, koliko igrača može činiti jednu reprezentaciju neke zemlje?

Ne postoje pravila za broj igrača, međutim postoje takmičenja koja po svom formatu imaju ograničenje broja takmičara. Evropska nacionalna timska takmičenja 6 igrača, svetsko amatersko prvenstvo 3 igrača itd. Uobičajno je da se za ova takmičenja prave kvalifikacije, pa igrači sa najboljim rezultatima se izbore za svoje mesto u timu za određeno takmičenje. Ove godine smo imali dva kruga kvalifikacija, prvi krug za Balkan Trophy Challenge u Bugarskoj i kvalifikacije za odlazak na Otvoreno Prvenstvo Austrije koje su održane u Turskoj.

  • Osvrnimo se na put ka Olimpijadi 2016. godine, kada se golf posle 104 godine vraća medju olimpijske sportove…

Amaterski golf je dobio novu dimenziju u kojoj će se odlazak na Olimpijadu, kao i u drugim sportovima, smatrati najvećim uspehom jednog sportiste. Trenutno, amaterski golfer ne sme primiti nagradu za pobedu na turniru veću od 500 funti, tako da prelazak u profesionalce predstavlja finansijski izazov, a ulazak na PGA Tour ili European Tour su garancije za uspeh. Verujem da će mladi igrači koji se pojave na Olimpijadi biti mnogo izloženiji očima sponzora i na taj način imati mogućnost da isfinansiraju izuzetno skupa učešća na turnirima.

Sigurno je da će se razvoj amaterskog golfa ubrzati obzirom na ovu činjenicu. Olimpijski komiteti na globalnom nivou će pružiti podršku golf Federacijama kako bi bili u mogućnosti da proizvedu kvalitetne igrače za ovaj tip takmičenja.

  • Kakva je saradnja sa Ministarstvom sporta i omladine i Olimpijskim komitetom? Koji su konkretni potezi povučeni?

Trenutno nemamo programsku saradnju sa Ministarstvom sporta, ali se naše dugogodišnje članstvo u Olimpijskom komitetu akreditovalo press konferencijom i promocijom novog golf programa za najmlađe, pod nazivom “Golf Azbuka”. Gospodin Vlade Divac se na terenu Golf Kluba “Centar” u Žablju, oprobao u golfu i poželeo brze pripreme za Olimpijadu.

  • Pripreme za naredno Svetsko prvenstvo, koje će sledeće godine biti održano u Turskoj, su u toku…Kakvi su planovi u tom pravcu? Impresije sa prošlogodišnjeg u Argentini? Ima li nekih specifičnosti u takmičarskom delu na planetarnom turniru?

Upravo smo se vratili iz Beleka, u Turskoj, gde su igrači imali mogućnost da igraju na terenima koji su predloženi za svetsko prvenstvo sledeće godine. Ova poseta je značajna kako bi se igrači upoznali sa organizacijom transfera do terena, hranom i funkcionisanjem hotela. Izuzetno je bitno da organizacija za vreme ovog najvećeg amaterskog turnira bude besprekorna, jer forma igrača u mnogome zavisi od njihovog stabilnog psihološkog stanja i metabolizma. Format ovog takmičenja podrazumeva 3 igrača i računanje dva bolja rezultata sa svakom odigranom rundom, što je u ovom slučaju 4 runde. Kada dodamo još dve probne runde, tada shvatimo da će igrači igrati 6 dana neprestano i trenirati u popodnevnim časovima. Ovakav program je veoma naporan i igrači moraju biti fizički i mentalno dobro pripremljeni. Prošle godine smo se izborili za 60 mesto u Argentini i to je bio ogroman uspeh naših momaka. Ako samo uporedimo nivo razvijenosti golfa u drugim zemljama o Srbiji, shvatićemo da 9 zemalja (Hrvatska, Bugarska itd) koje su bile iza Srbije na ovom takmičenju poseduju barem 4 golf terena i 5 puta više golf članova. Ovaj turnir okuplja 200 najboljih amaterskih golfera i golferki na planeti. Srbija je od prošle godine član Internacionalne Golf Federacije koja je organizator ovog turnira i samim učešćem prošle godine dobija svoje mesto u narednim takmičenjima ovog turnira koji se održava na svake 2 godine.

  • S obzirom da je GAS član EGA, kakva je saradnja sa EGA, po pitanju rada Nacionalnog tima? Daju li neki “vetar u leđa”?

Činjenica da smo imali zvaničnu posetu predstavnika EGA od nekoliko dana ovde u Beogradu, pokazuje da je Evropa jako zainteresovana da razvoj golfa u Srbiji ima kvalitetne temelje. Predloženi program se odnosi na razvoj juniorskog golfa, trenerskog pogona, nacionalnog tima, golf terena i globalnog omasovljenja. Periodičnim izveštajima GAS-a o postignutim rezultatima Evropska Asocijacija prati naš razvoj i predlaže nove zadatke koje treba implementirati. Pomoć nam stiže u vidu logistike i opreme za početnike i juniore.

  • Možete li da povučete paralelu stanja u srpskom golfu – “nekad i sad”?

Poslednje dve godine su definitivno lansirale golf u Srbiji ka temeljnom ispunjenju svih segmenata razvoja. Otvorena je komunikacija na svim nivoima sa priznatim evropskim i svetskim institucijama što je prvi uslov za napredak. Programi koje smo započeli su na zavidnom nivou po svetskim standardima razvoja. Započet je razvojni program Golf Azbuka koji će se od septembra ove godine primenjivati u osnovnim školama.

  • A kakvo stanje vidite u narednih 5 do 10 godina?

Naredni period će za sigurno periodično donositi plodove rada i verujem da će se članstvo u golf klubovima drastično uvećati. Osnivanjem Golf kluba “Sava”, koji je ciljno napravljen kako bi golf članstvo bilo pristupačno svim strukturama stanovništva, očekujemo pozitivnije razumevanje javnosti o ovom sportu. Razvojni programi za juniore koji u ovom trenutku daju mogućnost deci do 12 godina da se bave golfom u Golf klubu “Beograd” za samo 55 evra godišnje sa obezbeđenom opremom, će izbaciti veliki broj mladih talenata koji će se uključiti u dalje usavršavanje sa profesionalnim trenerima. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati barem još jedan golf teren u okolini Beograda, koji će biti napravljen po standardima za najveća Evropska takmičenja.