Hendija – Fokus na rad sa mladima…

Robert Hendija

  • Odnedavno ste PRO Golf kluba Beograd. Prvi utisci? Kakvo ste stanje zatekli na dolasku?

Sviđa mi se. Pre svega mi se dopada Ada Ciganlija i ovo sportsko okruženje, te velik entuzijazam ovdašnjih golfera. Čini mi se još uvek ima malo golfera i da je to glavni razlog mog agažmana. Radićemo na poboljšanju te statistike.

  • Vaša ranija iskustva? Koliko ste u golfu?

Pa, poslednji klub u kojme sam radio pre dolaska u Beograd, jeste “Country Club Zagreb.” Prije toga, radio sam na Floridi, u Kaliforniji i Mađarskoj, na raznim golf terenima, od onih “public”, do ekskluzivnih “resort”-a. Kada se podvuče crta, u golfu sam preko dvadeset godina, od čega sam u profesionalnim vodama već trinaest.

  • Kakvim vidite stanje u srpskom golfu? Koje nam nove ideje možete dati, kako bismo sve više postajali golferska nacija?

Trenutno, na teritoriji Srbije, imamo 2 terena sa po 9 rupa i oko 300 golfera. To nam govori da je golf ovde još uvek na početku, no već sada vidim da ovde inma nekoliko jako dobrih igrača. A svaka nova generacija će biti sve bolja, ako se bude dobro, planski i kontinuirano radilo.Da bi postali više golferska nacija, potebno je priču o golfu proširiti, a za to je pored entuzijazma potreban i novac.Dakle, treba više ovakvih porjekata/terena sa po 9 rupa (pa čak i manje), i vežbalištima pored, kako bi se priča omasovila. Naravno, ta mesta se trebaju naći u različitim delovima Srbije, kako bi se golf približio ljudima i kako bi prestao biti tabu.

  • Dajte nam nešto više reči o programu edukacije SNAG-u, kod nas nazvanim GOLF AZBUKA?

“SNAG”(skraćeno od “Start New At Golf) je jedan izvrstan sistem metodičkih pomagala sa štapovima sa povećanim “glavama” i vrlo je lagan za učenje prvih golferskih udaraca. On omogućava i deci i odraslima da odmah osete neke draži golferske igre, poput leta loptice i gađanja cilja. Ja sam se sa tim susreo prvi puta u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sam tek ovde imao prilike da radim sa tim. Čini mi se vrlo kvalitetnim sistemom, jer po prvi puta golf možemo doneti u škole i na ostala javna događanja. Ranije su ljudi svoj prvi kontakt sa ovom igrom imali isključivo na terenima, kojih je ovde, kao što smo pomenuli, malo. Smatram da ovaj sistem učejna može umnogome pomoći popularizaciji golfa u Srbiji.

  • Da li ste pre boravili u Beogradu, u kom sada, igrom slučajeva živite? Ako ste bili, šta je to što se promenilo? Ako niste, šta je to što Beograd nosi kao svoj specifikum?

Ovo je moj prvi susret sa Beogradom. Sviđa mi se otvorenost ljudi, a pozicija samog grada, na dve reke sa blagim brežuljcima je jako lepa. Pošto sam ovde jako kratko, ostatak beogradskih čari ostavljam za otkrivanje u budućnosti.

  • Koji je Vaš omiljeni golfer? Neka mlada snaga?

Moj omiljeni golfer je jedan mladi gospodin iz Zagreba, sa koijm sam radio nekoliko poslednjih godina.Ime mu je Denis Bandić. Da, on je i mlad i snažan.

  • Vaši planovi za naredni period…

Planovi su ambiciozni, ali nisu za od danas do sutra.Baziraju se na radu sa mladima, koij su budućnost svakog, pa i ovog, nama dragog sporta. A rad sa mladima je proces za koji treba vremena, kako bi se dobili prvi rezultati.