Odbrojavanje do početka Igara u Riju 2016.

Odbrojavanje-Rio

Manje od dve godine ostalo je do novih Olimpijskih igara koje će se leta 2016. godine održati u Rio de Žaneiru. To pokazuje i časovnik u sedištu Međunarodnog olimpijskog komiteta u Lozani na vrhu spomenika u koji su ugravirane siluete koje predstavljaju sve sportove u kojima će se voditi borbe za olimpijska odličja u Brazilu.

Olimpijskoj porodici se posle 112 godina ponovo priključio golf. Odlukom na kongresu u Kopenhagenu 2009. godine omogućeno je amaterima i profesionalcima u muškoj i ženskoj konkurenciji da se bore za jedno od ukupno 120 mesta, koliko će igrača biti u konkurenciji za olimpijska odličja u Riju (60 golfera i 60 golferki).

Mesto na Igrama u Brazilu obezbediće po 15 prvoplasiranih igrača i igračica na listi Međunarodne golf federacije na dan 11. jul 2016. godine, kao i po još 45 igrača i igračica iz država koje nemaju popunjenu kvotu od dva mesta. Mesta će biti rezervisana za po minimum jednog takmičara iz Brazila, kao i
sa svakog kontinenta.

Ambicija Golf asocijacije Srbije je da u Brazilu ima svoje predstavnike, a najveće šanse imaju Nemanja Savić, Čedomir Ilić i Milena Savić.

Na Igrama u Parizu 1900. godine zlata su osvojili Čarls Sends i Margaret Ebot iz Sjedinjenih Država, dok je četiri godine kasnije u Sent Luisu najbolji bio Kanađanin Džordž Lajon, kao i američka reprezentacija u timskoj konkurenciji. U Parizu se takmičilo 12 golfera i 10 golferki, a u Sent Luisu samo 77 golfera.

Takmičenje u Riju u golfu odvijaće se u individualnim konkurencijama kod dama i gospode, a igraće se četvorodnevno na novosagrađenim terenima Reservade Marapendi.