Golf, igra sa bezbroj vrlina

Poštovani golferi i prijatelji golfa, pred vama je novi iz serije tekstova sportskog psihologa, gospodina Petrašina Matijevića koji se ovaj put osvrće na novu dimenziju golfa kao igre i veštine.

P.Matijevic

Veliki je broj specifičnosti koje golf čine jedinstvenim i različitim od većine drugih sportova. Već u površnom predstavljanju golfa govoriće vam o „debeloj knjizi pravila“ koja se stalno dopunjava, o finoj povezanosti mentalnog stanja i rezultata, o nužnosti stalnog intenzivnog rada na uvežbavanju dobrih udaraca…

LG_hand shake

Međutim, postoji jedna karakteristika koja ponekad ostaje neprepoznata a koja na najbolji način pravi razliku između igranja golfa i statusa Golfera. Ličnii integritet igrača. Golfer je mnogo više od osobe koja igra golf. Razlika je u moralu, u ličnim karakternim vrlinama igrača koje su utkane u filozofiju golfa. Biti Golfer obavezuje na pravila etikecije, čestitosti, fer ponašanja, poštenja, poštovanja… Biti Golfer obavezuje na čast i integritet.

Jednu od najboljih ilustracija značaja „moralnih svojstava“ u sportu možemo pročitati u sledećem novinskom članku:

Novak Počasni majstor Fudokan karatea 10. dan

Novosti online | 15. jul 2011.

Naime, na sastanku direktorijuma Svetske Fudokan karate federacije održanom u Veroni 14. jula, a na osnovu pismenog predloga naše federacije jednoglasno je doneta da se Novaku Đokoviću dodeli zvanje Počasnog karate majstora (Causa Honoris) 10. dan u Fudokan karateu.

U obrazloženju se navodi da je donošenje ovakve odluke zasnovano na svim osobinama Novaka Đokovića koje su obuhvaćene Bušido kodeksom, a on ih na najlepši način prezentuje:

GI – ispravna odluka o svemu što čini

JU – hrabrost nadahnuta junaštvom

DJIN – osećanje univerzalne ljubavi, milosrđa prema ljudima, saosećajnost,

Odlika pravih majstora umetnosti borenja je jedinstvo Ri-wasa-tai, kao i Ri-no Shugyo, Wasa no Shugyo, u kome um, tehnika i telo deluju istovremeno i potpuno usklađeno, što je više nego očigledno u svemu što čini Novak Đoković.