Golf tereni definitivno mogu biti prijatelji prirode

Saradnik organizacije za zaštitu životne sredine na golf terenima posetio Golf klub Beograd

Terek: Golf tereni definitivno mogu biti prijatelji prirode

Saradnik za održivost GEO (organizacije za zaštitu životne sredine na golf terenima) Majkl Terek boravio je u Beogradu, gde je obišao golf terene na Adi Ciganliji. Tom prilikom je imao sastanak sa predstavnikom gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine. Golf klub Beograd je u procesu dobijanje GEO “OnCourse” sertifikata, koji predstavlja dokaz za održivi pristup i primenu poznavanja životne sredine.

-Prema onome što sam video, tereni na Adi Ciganliji ispunjavaju sve kriterijume jednog golf kluba. To je nešto što Beogradu zaista treba. Savršeno je iskorišćen prostorno, po svim merilima i sviđa mi se što se uklapa u miks raznolikih aktivnosti koje su prisutne na Adi. Društveni aspekti ovog golf terena su ono što je vašem gradu definitivno potrebno. Uvek postoji prostor da se neke stvari poboljšaju, a krajni rezultat naše saradnje treba da jasno identifikuje na čemu to još treba da radimo – istakao je Terek, projekt menadžer golf terena i konsultant u organizaciji GEO.

On tvrdi da postoje brojni primeri iz čitavog sveta kako se golf pozitivno odnosi prema životnoj sredini.

-Postoje studije o toj temi, kao i primeri dobre prakse iz skandinavskih zemalja, Nemačke, Austrije, Švajcarske i drugih zemalja koje imaju vrlo stroge zakone o zaštiti životne sredine. Te studije i primeri tačno određuju šta bi golf klubovi trebalo da rade, na koji način da održavaju terene, upravljaju klubovima i kako da unaprede životnu sredinu stvaranjem novih staništa prezervacijom - priča Terek.

GEO je neprofitna organizacija posvećena zaštiti životne sredine na golf terenima i jačanju zajednice, sa sedištem u Severnom Berviku u Škotskoj.