Svetski hendikep sistem počinje u 2020!

Nova godina donosi implementaciju Svetskog hendikep sistema (World Handicap System-WHS) kojim će se izgubiti razlike u vođenju hcp igračima golfa, tako će hcp biti jednak i važeći svuda u svetu. Golf asocijacija Srbije priprema uvođenje novog sistema za kraj 2020. godine kojoj će prethoditi obuka klubova i niz promotivnih aktivnosti.

Glavne karakteristike sistema možete videti OVDE, kao i često postavljena pitanja FAQ.

Pogledajte video koji opisuje šta WHS podrazumeva za igrača golfa – VIDEO.

Postojećih šest hendikep sistema koji su do sada funkcionisali posebno, objediniće svetski hendikep sistem. U pitanju su australijski, britanski i irski, evropski, južnoafrički, argentinski i američki.

whs-slika

Glavne funkcije WHS

- hendikep će se izračunavati kao prosek 8 najboljih od poslednjih 20 odigranih rundi. Bodovaće se svi turniri koji su važili i do sada, sa takmičarskih i rekerativnih turnira.
- za novi HCP nije potrebno imati svih 20 rezultata, već će se na postojeće rezultate igrača primeniti novi sistemi izračunavanja, što znači da će novi HCP biti važeći i pre nego što igrač odigra svih 20 rundi
- nastavlja se sa korišćenjem postojećeg sistema USGA za izračunavanje težine igrališta (course i slope rating)
- sistem predviđa uticaj neuobičajenih ili otežanih vremenskih prilika na terenu koji će se uzimati u obzir za obračun novih HCP
- maksimalan broj bodova na rupi ostaje jednak Stableford bodovima
-maksimalan HCP za oba pola je 54

WHS za igrače

Za igrače nema značajnijih promena u pogledu iskustva igre golfa. Svaki igrač i dalje ima svoj HCP, na igralištu proverava svoh Playing HCP, igra i uživa u golfu i na kraju runde prijavljuje rezultate. Svi preračuni rade se digitalno a HCP se ažurira automatski.

Razlika se ogleda u tome da će se proračun raditi drugačije, tj. izvlači se prosek 8 najboljih od 20 najnovijih rezultata. Nacionalni savezi i dalje će biti izvor informacija i administracije hendikepa.

Sve što igrači treba da rade je da igraju i uživaju u golfu! Za igrače bi bilo najbolje da imaju što više odigranih rundi tokom sledeće godine kako bi imali i više rezultata dostupnih za izračunavanje prvog WHS u vreme prelaska na novi sistem 2020. godine.