Golf sudije iz Srbije uspešne na Međunarodnom testu

Skoro 100 delegata iz preko 40 zemalja, među kojima i bivši profesionalni igrači i iskusni golf zvaničnici sastali su se u kući golfa na Seminaru za sudije i administratore turnira koji je od 4-7. februara održan u St. Andrews-u.

Seminar nivoa 3, koji se održava od sredine 1990-ih, poslednja je faza trostrukog kvalifikacionog procesa R&A, osmišljenog da pomogne kandidatima da postignu standard međunarodnog sudije.

Kao i do sada, Golf asocijacija Srbije imala je mogućnost da seminaru prisustvuju dva kandidata iz Srbije. Ove godine to su bili Milan Ilić (GK Centar) i Ivica Suturović (GK Sava)
koji su prošle godine učestvovali na nacionalnom seminaru i stekli zvanje sudija u golfu.

IMG_4284 (002)

Četvorodnevni događaj obuhvatio je praktične demonstracije i prikaz različitih scenarija na terenu, uputstva sudija R&A i diskusiju o novim pravilima golfa koja su stupila na snagu januara prošle godine.
Među delegatima bio je i bivši igrač Evropskog tura iz Škotske, Piter Vajtford koji je ponudio profesionalno viđenje situacija na terenu, kao i Kevin Fini, delegat sa iskustvom suđenja na Evropskom turu.
Uvek aktuelne teme bile su i Start turnira i snimanje, obeležavanje terena, brzina igra i pravila vezana za golf opremu.

Šona Mekre, asistent direktora Pravila golfa R&A rekla je: “Seminar za administratore i sudije turnira na nivou 3 je naš godišnji, vodeći događaj koji se svakog februara organizuje u St. Andrews-u.
Ove godine održaćemo seminare u različitim regionima sveta, uključujući Latinsku Ameriku i Južnu Afriku.”

„Ove godine dočekali smo delegate iz celog sveta, predstavnike nacionalnih federacija i udruženja.
Seminaru je prisustvovalo 96 delegata iz 44 zemlje, uključujući Australiju, Kinu, Japan, Kostariku, Pakistan, Indiju, Keniju, Zimbabve i čitavu Evropu i Veliku Britaniju.

„Delegati su uživali u različitim iskustvima i takođe su bili stavljeni u praktične situacije uloga u kojima su osećali pritisak donošenja odluka. Ukoliko uspeju, mogu suditi za njihove nacionalne saveze ili na međunarodnom nivou u budućnosti.”

Fini, koji je prvi put prošao školu za sudije davne 1998. godine i počeo sa radom na Evropskom turu 2007. godine, podelio je svoje iskustvo suđenja na profesionalnim turnirima .
“Pokušao sam da podelim iskustvo o tome kako izgleda život kada radiš sa top igračima sa Evropskog tura”.

„Uživamo i zabavljamo se na Turu, ali takođe je to vrlo ozbiljan posao u radu sa najboljim igračima na svetu koji očekuju najbolje sudije.
Preneo sam koji su to kvaliteti koji se očekuju od sudije na Turu, uključujući znanje, integritet, hrabrost i iskustvo.
Takođe sam prilikom demonstracije situacija postavio nekoliko situacija sa terena koje se u mojoj praksi dešavaju svakodnevno.
Mnogi delegati koji su bili na seminaru već imaju fantastično znanje o pravilima i naš posao je da to znanje prenesemo izvan knjige, pomognemo u primeni praktičnih stvari, poput donošenja odluke o presudi i načinu komunikacije sa igračem. Veliki deo suđenja je u komunikaciji.
Kao i u svemu ostalom, suđenje je kao i bilo koja druga karijera, sve je u sticanju iskustva.”

Sa druge strane, Vajtford koji je bio diskvalifikovan sa Evropskog tura u Indiji 2012. godine prikazao je pogled na suđenje iz ugla igrača.
“Igrao sam na različitim profesionalnim turovima i po meni, sudije su tu da bi pomogle. Komunikacija je izuzetno važna. Iako sve sudije bez sumnje poznaju pravila, pokušao sam da naglasim važnost kako da donose odluke i šta preko toga mogu da urade.”

Poslednjeg dana seminara delegati su polagali test koje su naše sudije uspešno savladali i stekli status međunarodnih sudija golfa.