Generalna sekretarka GAS o promenama u sezoni 2020

Golf sezona u Srbiji usled pandemije COVID-19 počela je kasnije nego što je planirano. Koje promene nas čekaju tokom sezone 2020 rekla nam je generalna sekretarka GAS, Irena Suturović Bogdanović:

“Situacija koja nas je zadesila sredinom marta, donela je velike promene na globalnom nivou. Malo je kompanija u svetu koje su ostale nepogođene pandemijom koja nas je zadesila. Na našu žalost, sport nije bio te sreće, te smo u kratkom vremenu morali da se prilagodimo i pronađemo najbolje načine kako i u tim uslovima da funkcionišemo. Kao društveno odgovorna organizacija, trudili smo se da tokom celog perioda karantina, pomognemo i prenesemo iskustva koja smo dobijali od međunarodnih golf organizacija i državnih institucija. Sve je ukazivalo na velike promene i postavljanje drugačijih prioriteta.

U kratkom roku, uz veliku podršku stručnog kadra Golf asocijacije Srbije, organizovani su online fitnes treninzi i nedeljni sastanci za članove nacionalnih timova Srbije i tima perspektivnih sportista kako bi ostali u formi i spremni dočekali početak golf sezone.
Odaziv nacionalnog tima kao i odaziv perspektivnih sportista davao je vetar u leđa trenerima, da pripremaju konstantno interesantnije i uvek zahtevnije treninge.

030_DSC9826_1200x800
Otvoreno Prvenstvo i Juniorsko Otvoreno Prvenstvo Srbije održaće se u julu

Redovno smo dobijali upite od strane golfera na temu mogućeg igranja na golf terenima. Golf asocijacija Srbije postupala je u skladu sa važećim uredbama i za cilj imala zaštitu golf klubova i neometan nastavak rada kada uslovi to dozvole.

Golf klubovi su počeli sa radom, golf tereni su otvoreni a u komunikaciji sa upravama kluba, došli smo do rešenja i pronašli nove termine za sve turnire Golf asocijacije Srbije koji su morali biti odloženi.

Slika na međunarodnom planu nije takva, većina timskih takmičenja koja su bila u kalendaru našeg nacionalnog tima su otkazana kao što je, Svetsko amatersko timsko prvenstvo, Evropsko amatersko timsko prvenstvo druge divizije i Evropski klupski trofej u obe kategorije. Pored otkazivanja ovih turnira, pitanje je koliko će naši igrači moći da putuju na druga Otvorena prvenstva. Nastavićemo sa redovnim mesečnim treninzima i ukoliko uslovi dozvole organizovati trening kampove i sprovesti sve planirane WAGR turnire u zemlji.

Usled otkazivanja Evropskog klupskog trofeja, doneli smo odluku da ove godine neće biti održano Nacionalno klupsko prvenstvo Srbije.

Usled zatvaranja osnovnih škola, planirano II Školsko državno prvenstvo u golfu u komunikaciji sa Savezom za Školski sport Srbije odloženo je za jesen.”