Andrija Đorđević do Svetske golf liste preko Juniorskog Prvenstva Srbije

Od 21-23. juna na terenu Golf kluba Beograd na Adi Ciganliji održano je Internacionalno i Nacionalno juniorsko Prvenstvo Srbije 2019.
Više od 50 takmičara iz Bugarske, Belgije, Izraela, Malte, Rusije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske i Srbije odigrali su 54 rupe podeljeni u mušku i žensku, kao i u uzrasne kategorije do 16 i do 21. godine.
Uprkos promenljivom vremenu najperspektivniji mladi igrači uspeli su da završe planirane runde neophodne za dobijanje bodova na Svetskoj amaterskoj golf listi.
DSC_0933_800x534

Nakon prijateljskog Dvomeča Srbija-Slovenija koje se kao uvod u prvenstvo održalo dva dana ranije, sa dobrom igrom nastavile su takmičarke iz Slovenije koje su i slavile u obe ženske kategorije. Prvo mesto do 16. godina zauzela je Baraba Car sa rezultatom +9, dok je Neža Šiftar posle sjajne prve runde od -3 prvenstvo završila rezultatom +7, ostavivši na drugom i trećem mestu Tamaru Palkovljević i Jelenu Lainović.
U kategoriji do 16. godina, drugo mesto zauzela je Belgijanka Frančeska de Rover, dok je treće mesto pripalo Slovakinji Katarini Činoranski.
DSC_1100_800x534
U nacionalnoj konkurenciji kod dama do 16 godina, titulu je odbranila Lara Todorović, dok je na drugom mestu Jelisaveta Vasiljević ispred Anastasije Dimitrijević kojoj je pripala treća pozicija.
Tamara Palkovljević, juniorska prvakinja od 2013-2016-e godine zauzela je prvo mesto u kategoriji do 21. godine i na najlepši način završila svoje učešće u juniorskoj konkurenciji. Drugo mesto pripalo je Jeleni Lainović, a treće Jani Marinović, prošlogodišnjoj pobednici.
DSC_1061_800x534

U muškoj konkurenciji duplu krunu odneo je Andrija Đorđević rezultatom po rundama 65,68,70 odnosno ukupnim rezultatom od -1. Drugo mesto osvojio je Kristjan Vojteh Burkelca koji je imao sjajno izdanje na Dvomeču, a prvog dana turnira ubeležio je rezultat od -2. Treće mesto takođe za igrača iz Slovenije, Primoža Zidanšeka sa rezultatom +12. Ovim rezultatom Andrija će se od srede naći na Svetskoj amaterskoj golf listi.
Drugo i treće mesto u nacionalnoj konkurencji pripalo je Luki Jovanoviću i Marku Jokiću.
DSC_1287_800x534

U kategoriji do 16 godina slavio je Bugarin Denis Stajkov, koji je trećeg dana igre bio posbeno raspoložen i do samog kraja runde držao rezultat od -2, na kraju završivši sa rezultatom +1 i ukupnim rezultatom na turniru +7. Tobias Munk iz Slovačke za jedan udarac razlike uspeo je da obezbedi drugo mesto ispred igrača sa Malte, Lorensa Šulze Doeringa.

U nacionalnoj konkurenciji slavio je Matej Stanić sa udarcom manje od drugoplasiranog Vukašina Suturovića, odnosno četiri udarca manje od trećeplasiranog Momira Vickovića.
DSC_1257_800x494

Posebnu zahvalnost upućujemo Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije za podršku u organizaciji ovog prvenstva, kao i kompanijama SBB, Milšped group, Raifeissen banci i dugogodišnjim saradnicima Adidas i TaylorMade-u.

Rezultate možete videti OVDE.

Gudelj i Cvetković na European Amateur Championship 2019

Startna lista za ovogodišnje Evropsko amatersko prvenstvo je formirana i događaj će imati jedno od najjačih izdanja u svojoj 33-godišnjoj istoriji. 17 od top 50, i 35 od top 100 najbolje plasiranih igrača na Svetskoj amaterskoj golf listi (WAGR) potvrdilo je dolazak u Diamond klub koji će biti domaćin prvenstva od 26-29. juna ove godine.
IMG_1110 (2)

Za šampionat se prijavilo više od 144 igrača, što je broj mesta koji je dostupan, zato se WAGR lista koristi kao glavni kriterijum za određivanje startne liste. Ove godine, uključujući i one igrače sa izuzećem ili nominacijom svoje zemlje (sve federacije članice EGA imaju pravo na jednu nominaciju), igrači koji su našli svoje mesto na ovom turniru su do 300-og mesta na WAGR-u.

Nekoliko igrača na koje treba obratiti pažnju na terenu su: vladajući azijsko-pacifički amaterski šampion, Takumi Kanaia, trenutno na 6. mestu WAGR liste. Japanski igrač je takođe završio drugoplasirani na pojedinačnoj tabeli na prošlogodišnjem Svetskom amaterskom prvenstvu, zatim Stefano Mazzoli, evropski amaterski šampion 2015, jedini je bivši pobednik koji će se takmičiti. Akshai Bhatia činio je tim juniora za Rider Cup-a SAD-a 2018. godine, a proglašen je američkim igračem Junior Golf asocijacije godine. Irski Conor Purcell osvojio je australijsko muško amatersko prvenstvo u januaru, a nedavno je završio na drugom mestu na Irskom Amateur Open-u.

U najavi šampionata, predsednik Evropske golf asocijacije, gospodin Pierre Bechmann je istakao “Evropska Golf asocijacija je najiskrenije zahvalna Golf asocijaciji Austrije, kao i Diamond kantri klubu koji će ugostiti ovogodišnje Evropsko amatersko prvenstvo. Znam da će svi gofleri uživati u privilegiji što učestvuju na ovakovm događaju i činjenicom da će pobednik imati mogućnost da učestvuje na 2019 Open Championship koje će se održati u Royal Portrush golf klubu. Kao i uvek, prijateljstva će biti pojačana prijateljskim rivalstvom koje ovaj događaj nosi, i svim takmičarima želim najsrećnije i što prijatnije prvenstvo!”

DSC9052

Svakako najveću pažnju obratićemo na igrače iz Srbije, Branimira Gudelja i Daneta Cvetkovića koji imaju čast da učestvuju na ovako značajnom prvenstvu.

“Zadovoljstvo mi je učestvovati na tako jako rangiranom turniru, kao što je European amateur i igrati sa vrhunskim golf igračima. Puno mi znači za skupljanje iskustva, kao i samopouzdanja za buduću profesionalnu golf karijeru”,
kazao je Gudelj kome je ovo drugo učešće na ovom turniru.

Cvetković koji debituje ove godine, kazao je “Veoma sam uzbuđen što mi je odobreno učešće na Amaterskom Evropskom prvenstvu. Stavio sam ovaj turnir u svoj plan za 2019-u znajući da su male šanse da se ostvari. Ovo je jedno od najvećih amaterskih dešavanja na svetu. Želim da se zahvalim Golf asocijaciji Srbije na nominaciji. I veliku zahvalnost dugujem mom saigraču iz reprezentacije Branimiru Gudelju za njegovi dobru poziciju na WAGR-u. Pripremiću se dobro za ovaj turnir, i samo možda imaćete priliku da me vidite i na Openu”.

Prva runda počinje u sredu, 26. juna a rezultate uživo pratimo preko linka OVDE.

Jefimija Đorđević na velikom turniru u Švedskoj

Po prvi put, Srbija će imati svoju predstavnicu na Annika Invitational Europe turniru koji se od 18-20. juna održava u Vasatorp Golf klubu u Švedskoj. Našu igračicu, Jefimiju Đorđević očekuje žestoka konkurencija među 79 igračica iz 15 zemalja Evrope.

Dama po kojoj turnir nosi ime i koja će ugostiti i pratiti turnir, jedna je od najuspešnijih goflerki svih vremena, Annika Sorenstam, u svojoj karijeri osvojila je 72 zvanična LPGA (Ladies Professional Golf Association) turnira, uključujući deset velikih otvorenih prvenstava.

DSC_1560_1569x1050

Prvi ANNIKA Invitational turnir održan je 2011 na Mission Hillsu u Ameici, a 2012. godine dodat je turnir Annika Invitational Europe. U razvoju ideje o turniru, Annika je bila odlučna da uključi i slogan svoje fondacije “Više od golfa”. Njena želja je da učesnice sa turnira ponesu nešto više od običnog ukupnog rezultata. Anikino bogato iskustvo ju je naučilo da je potrebno više od dobrog golf svinga da bi se pobedilo na takmičenjima. Zbog toga su na turniru organizovane radionice o životnim veštinama koje se održavaju tokom nedelje tunira kako bi se svim učesnicima omogućilo da aktivno učestvuju, postavljaju pitanja i dobijaju odgovore o tome šta im je potrebno da bi bile uspešne u svojoj karijeri.

“Kada sam dobila vest da sam primljena na Annika Invitational bila sam presrećna, jer znam da je jedan od najboljih turnira za devojke u Evropi i kompeticija će biti na veoma visokom nivou. S’ obzirom na to da će turniru prisustvovati jedna od najboljih igračica u istoriji ženskog golfa, sigurna sam da ću imati priliku da naučim mnoštvo novih stvari i prikupim nova iskustva, što je neprocenjivo vazno za moju igru trenutno. “, istakla je Jefimija koja će se odmah po završetku turnira uputiti u Beograd na Otvoreno Juniorsko Prvenstvo Srbije koje se održava od 21-23. juna u Beogradu.